Verpakking als strategisch instrument voor merken

By 12. februari 2024 februari 18th, 2024 Verpakking

Verpakkingsontwerp van rauwe, veganistische en proteïnerepen

Het feit dat we verstand hebben van verpakkingsontwerp is alleen een gevolg van het begrijpen van merken, hun producten en de markt. Door lange tijd met klanten samen te werken, vertalen innovatie en ervaring in verpakkingen zich vaak in productplaatsing in ketens, wat betekent dat we onze klanten helpen nieuwe distributiekanalen, kansen en de juiste klanten te krijgen.

Ons creatieve en strategische proces helpt het product ook om de juiste positionering te vinden. Een goed verpakkingsontwerp helpt om het potentieel van het product te communiceren naar de klant op het verkooppunt en biedt de juiste verkooppunten.

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

Verpakkingsontwerp van eiwitreep

Herpositionering kan een product hoger positioneren of, omgekeerd, het kan tot doel hebben een product van de verkeerde positie naar een lagere positie te brengen. De belangrijkste factoren zijn prijs, kwaliteit, segment en doelgroep.

Al deze aspecten komen aan bod als onderdeel van een strategisch overleg met de klant bij het creëren van een nieuwe verpakking. We volgen voortdurend binnenlandse en buitenlandse trends in het segment en leren het merk en de klanten kennen. De juiste verpakking is een sterke stimulans voor shoppers en investeren in de juiste verpakkingsstrategie en aantrekkelijke, functionele en relevante grafische vormgeving en drukwerk is een zeer belangrijke merkinvestering.

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

Motief voor communicatie- en verpakkingsontwerp voor hotdogworstjes voor kinderen BIVOJ

6 punten van onze verpakkingsstrategie

 1. We leren de klant, het merk en de markt kennen
 2. We krijgen inzicht (kennis) van de markt
 3. Het is belangrijk om de juiste verpakking op het juiste moment op de juiste plaats te hebben
 4. We streven er altijd naar om het merk van onze klanten vooruit te helpen
 5. We streven naar een zeer persoonlijke service voor klanten
 6. We trekken de beste mensen aan en motiveren hen om bij ons te blijven, voor u

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

Packaging design for hot dog sausages BIVOJ

Het verpakkingsproces: van idee, via beeldscherm, printer en detailhandel naar uw koelkast

Het proces van het maken van een verpakking (verpakkingsontwerp):

 • Marktanalyse
 • Strategie
 • Onderzoek
 • Creatief concept
 • Grafisch ontwerp
 • Persbegeleiding
 • Secundaire service

Op het gebied van verpakkingsontwerp profiteren we van ervaring en kennis van de markt.

Elk ontwerp is een samenspel van creativiteit en functie. Een verpakking werkt alleen als het de juiste informatie biedt en als die informatie de klant aanspreekt en overtuigt, moet het visueel correct worden gepresenteerd.

Daarom gaan we naar winkels thuis, online of op vakantie en volgen we actief wat daar gebeurt: we kijken naar trends, weergegeven informatie, pictogrammen, materialen, kleuren, grafische elementen, verpakkingsvormen, labeluitsnijdingen, druktechnieken en afwerkingen. Naast de verpakking zelf volgen we producttrends, sociale trends, gastronomietrends, lifestyle trends. Ook het feit dat een productsegment jonger, verantwoordelijker en actiever is, kan de manier veranderen waarop we kijken naar de gebruikte materialen, de informatie op de verpakking of zelfs de grootte van de verpakking.

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

Geïllustreerd motief van verpakkingsontwerp voor chilisaus

Elke markt en elk segment heeft zijn eigen trends, speciale regels, grenzen en of we het verpakkingsontwerp uit de regio halen of een beetje afwijken van de conventie hangt alleen af van de klant, de strategie, de productpositionering en de algemene productcontext. Als ervaren bureau met een focus op het FMCG-segment bieden we ook advies over productportfoliostrategie.

Zelfs als er tijdens deze taken, als goede ontwerpers, een visuele vorm of creatief idee in ons opkomt, noteren we alles eerlijk in onze notitieboeken en pas na onderzoek en strategie beginnen we met het volledige ontwerp. Bij verpakkingen moeten de weergave en hiërarchie van informatie, elementen, foto’s, pictogrammen en patronen worden uitgezocht. Daarna pakken we de compositie, lay-out, typografie of kleuren aan, maken foto’s, illustreren, klikken, herontwerpen en testen. Daarbij passen we onze jarenlange ervaring en kennis op het gebied van verpakkingsontwerp toe.

Tijdens het creëren van een verpakking denken we na over de verwerking en de gebruikte technieken, die worden bepaald door de aard van het product, het segment en de doelgroep. Op basis van onze ervaring weten we hoe we de verpakking zo moeten ontwerpen dat het eindresultaat, dat uit de printer en later uit het verpakkingshuis komt, precies is zoals wij en de klant het ons hebben voorgesteld.

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

Verpakking chilisaus

Alle verpakkingen (verpakkingsontwerp) moeten tot op zekere hoogte praktisch zijn, en dit geldt minstens dubbel voor alledaagse producten. Bij het ontwerpen van een verpakking denken we ook na over de functie ervan in de winkelruimte, in de koelkast, op het schap, op tafel of zelfs op een picknickkleed. Hoe wordt de verpakking vervoerd, wordt hij nat, drukken we op de andere kant een recept of type om de verpakking te scheiden? We zijn ook geïnteresseerd in grootte, stansvorm, bruikbaarheid, openen, sluiten, recyclen van materialen… Het product van het verpakkingsontwerp is het verpakte product in de winkel, dus we bieden onze klanten ook diensten met betrekking tot professioneel toezicht direct in de drukkerij.

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

MASPOMA-serie verpakkingsmengsels

Verpakking is een mix van de juiste informatie en een passend ontwerp

Het belangrijkste moment voor elk product is wanneer de klant voor het winkelschap staat en bepaalt met welk product hij naar huis gaat op basis van de informatie op de verpakking, het verpakkingsontwerp, reclame en branding. Verpakkingen zijn niet langer alleen verpakkingen die het product om hygiënische redenen beschermen tegen beschadiging. Verpakkingen zijn in wezen “gratis” advertentieruimte in het schap en het is erg belangrijk om hierin te investeren. Daarom gaan we zeer verantwoord om met de “merkdisplay” en coderen we er de juiste informatie op de juiste manier in, rekening houdend met de positionering, de aard van het merk, de merkherkenningselementen, de regels van het segment.

In nauwe samenwerking met de klant verzamelen we informatie die relevant is voor de doelgroep, het retailtype, het segment en het merk. We bepalen hun hiërarchie, omvang en locatie. Als een bepaald segment informatie op de voorkant van het product nodig heeft dat het product veganistisch, suikervrij, traditioneel, glutenvrij of natuurlijk is, vertellen we ze daar gewoon die informatie. Als een klant ons vertelt dat wat hen onderscheidt van de concurrentie is dat hun reinigingsmiddel voor alle oppervlakken is, kunnen we die informatie op de voorkant van de verpakking zetten en er gewicht aan toevoegen.

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

Verpakken van gemberthee voor huismerk

Terwijl mannen in het grootste lettertype moeten kunnen lezen dat ze mannenshampoo kopen, zijn vrouwen misschien duidelijk en vooral geïnteresseerd in iets heel anders. Als we op de wijnafdeling van een winkelier zijn, is het misschien niet nodig om in grote letters op een etiket te schrijven dat op een groene fles met een kurk is geplakt dat we het over wijn hebben. We vragen ons altijd af wat het USP (Unique Selling Point) van het product is, wat de trends zijn en waar de klant in geïnteresseerd zal zijn tijdens het koopproces.

Zodra het schema is gemaakt, kijken we hoe we deze informatie op een passende en relevante manier kunnen communiceren. Is het product van hoge kwaliteit en duur en willen we dat het er luxueus uitziet? Of willen we dat het er traditioneel, eenvoudig, functioneel, eerlijk, natuurlijk, leuk, kleurrijk, serieus, kraft of minimalistisch uitziet? Dit alles bereiken we door het geraffineerde gebruik van de juiste typografie, illustratie, fotografie, foodstyling, kleur, compositie, visuele formulering, druktechniek, het gebruikte materiaal en de afwerking ervan.

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

Verpakking van kinderkruidenthee voor private label

Zodra het schema is gemaakt, bekijken we hoe we deze informatie op een passende en relevante manier kunnen communiceren. Is het product van hoge kwaliteit en duur en willen we dat het er luxueus uitziet? Of willen we dat het er traditioneel, eenvoudig, functioneel, eerlijk, natuurlijk, leuk, kleurrijk, serieus, kraft of minimalistisch uitziet? Dit alles bereiken we door het geraffineerde gebruik van de juiste typografie, illustratie, fotografie, foodstyling, kleur, compositie, visuele formulering, druktechniek, het gebruikte materiaal en de afwerking ervan.

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

Verpakkingsontwerp voor notenboter in glas

Ons werk is onze passie: elke keer als we boodschappen doen of iets koken, werken we een beetje. Verpakkingen zijn overal om ons heen.

We follow trends, we enjoy it and often spend hours in the supermarket on a small shopping trip, we look at products, we like to buy things with nice packaging, we like to taste, we discuss new products and their packaging. We often stay engrossed in Pinterest, Instagram, we follow design competitions, we follow brands and the local trend and how it copies the global one.

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

Verpakkingsontwerp voor 500g verpakkingen van notenboter, gebaseerd op een spel met typografie

In unsere Verpackungsarbeit legen wir meisterhaftes, ehrliches Handwerk und kombinieren es mit Trends. Gleichzeitig sehen wir es als einen Langstreckenlauf. Schließlich schaffen wir Marken und Verpackungen, die im Laufe der Zeit zur Ikone werden. Einige unserer besten Produkte sind bereits seit mehr als 7 Jahren auf dem Markt und haben sich durchweg gut entwickelt. Wir verfolgen Fotografie, Food-Styling, Typografie, Farben, Materialien, Muster, Icons, Stempel, Marken, Kampagnen, neue Produkte, Hits und Kicks. Wir streben danach, die Marke unserer Kunden durch eine allmähliche, verantwortungsvolle Evolution, nicht durch eine Revolution, immer weiter nach oben zu bringen. Wir haben den Finger am Puls des Geschehens in der tschechischen und slowakischen FMCG-Szene, wir wissen, in welche Richtung sich die Verpackungstrends oder das Kaufverhalten bewegen und über die Grenzen hinaus, wir halten mit dem Tempo mit und bieten dem Kunden eine relevante Sicht auf die Verpackung, gestützt auf zahlreiche Erfahrungen und einen umfassenden realistischen Einblick in das Segment, was nur die Leidenschaft garantiert, die wir in unserer Arbeit finden.

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

Beispiel für Veredelungen bei der Verpackungsgestaltung von Sous-vide-Produkten

Wir sind vielseitig in der Verpackung: alles inhouse, alles in-MAISON D’IDÉE

Bei Verpackungsprojekten können wir unsere umfassenden und weitreichenden Dienstleistungen anbieten und den gesamten Prozess von Anfang an bis zum Endprodukt fest in der Hand des Kunden halten. Sie finden bei uns hochspezialisierte Mitarbeiter mit unterschiedlichem Hintergrund, die jedoch eines gemeinsam haben: Sie sind leidenschaftlich, talentiert, erfahren und bereit, für jedes Projekt einen Teil von sich selbst zu geben. Jeder ist auf einem anderen Gebiet der Beste, daher können wir bei MAISON D’IDÉE flexible und sofortige Dienstleistungen in folgenden Bereichen anbieten:

Wenn ein Kunde unsere Dienste in Anspruch nimmt, muss er nirgendwo hingehen, er findet alles unter einem Dach und kommuniziert ständig mit erfahrenen Experten in verschiedenen Bereichen. Obwohl wir vielseitig sind, versuchen wir, in allem sehr professionell zu sein.

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

Verpackungsdesign und Key Visual für Gemüsechips

Verpackungsdesign aus dem Regal

Wir schaffen Verpackungen, die im Regal und bei der Kaufentscheidung wirken. Die Schlüsselrolle der Verpackung (anziehen, informieren und vor allem verkaufen) findet im Regal während der Kaufentscheidung statt, also muss die Verpackung vor allem im Regal oder im Geschäft funktionieren.

Wir widmen dem Studium der Konkurrenz und der Trends in diesem Segment große Aufmerksamkeit und interessieren uns dafür, was im Regal neben unserem Produkt stehen wird, in welchem Regal unsere Verpackung stehen wird, wie das Produkt in diesem Regal aussehen soll und welche Zielgruppe wir ansprechen. Sekunden, Farben, Worte, Fotos und Formen spielen dabei eine Rolle.

Es ist wichtig, dass ein Produkt in kurzer Zeit mit einer Marke oder einer Kommunikationskampagne in Verbindung gebracht werden kann. Deshalb ist es notwendig, bei der Gestaltung von Verpackungen stets die Marke, die Produktlinie, die Markenfarben, die Typografie, das Food-Styling, die Designelemente oder die Produktform zu berücksichtigen. Auf diese Weise schaffen wir ein Branding und stärken die visuelle Einheitlichkeit der Produkte der Marke, was zu einer besseren Wiedererkennung und Markenbekanntheit führt.

Der Begriff “Shelfblock / Brandblock” bezieht sich auf den Aufbau eines sichtbaren Markenblocks auf einem Produkt. Zum Beispiel: “Opavia” – gelbe Farbe, “Milka” – lila Verpackung, “Toblerone” – spezifische Form, “Rajo” – charakteristischer roter oberer Teil der Verpackung mit Logo…

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

Verpackung der Produktlinie der Bio-Kekse

Entwerfen – Testen – Denken – Wiederholen

Der Prozess der Erstellung von Verpackungsdesigns findet während des Kundenbriefings statt, wir kritzeln ständig auf Papier oder am PC, schreiben Ideen auf, kombinieren Farben, suchen nach der richtigen Schriftart, Komposition und dem richtigen Layout. Wenn wir uns mit dem Kunden über die Strategie, die Positionierung, die Zusammensetzung des Inhalts, die Form, die Größe und das Wording geeinigt haben, legen wir richtig los:

Wir erstellen verschiedene Varianten, Versionen, wir beraten, diskutieren, fotografieren, zeichnen, retuschieren, machen Mock-ups, bearbeiten, optimieren, verschieben, löschen, geben intern Feedback und die beste Lösung erreicht den Kunden.

“Verpackung kann Theater sein, sie kann eine Geschichte erzählen.” – Steve Jobs

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

IIllustrierte Verpackung von Entenpastete

Wir gehen mit Ihnen in die Vollen: Verpackungsdesign hört nicht bei der PDF-Datei auf

Wir von MAISON D’IDÉE sind immer wieder gerne für Verpackungsprojekte verantwortlich, die wir gemeinsam mit dem Kunden bis zur endgültigen Form in der Druckerei betreuen. Das Produkt des Verpackungsdesigns ist schließlich die fertige Verpackung im Handel und auf Ihrem Schreibtisch.

Der Prozess des Denkens, Entwerfens und der Feinabstimmung des richtigen Verpackungsdesigns wird jedoch wesentlich erleichtert, wenn wir die Grenzen und Vorteile bestimmter Drucktechniken, Farben, Materialien oder spezifischer Verfahren kennen. Oft steckt hinter den Verpackungen, die Sie im Regal sehen, wirklich Alchemie und eine Menge Erfahrung von DTP-Spezialisten, die dafür gesorgt haben, dass die Verpackung so aussieht, wie wir sie auf Bildschirmen entworfen und auf Testdrucken getestet haben. Bei MAISON D’IDÉE haben wir DTP-Lösungen im Haus, was bedeutet, dass wir die wertvollen Ratschläge und Erkenntnisse unseres Teams schon bei der Wahl des Materials oder der Farben und des visuellen Designs nutzen können.

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

Minimalistisches Verpackungsdesign für Bio-Limonade

We can also apply our many years of experience in DTP solutions to material surface treatments such as embossing or the use of metallic colours, various effects, unusual design or material requirements. Based on experience from large or small projects, we can provide consultation on the selection of the actual techniques and printers. As part of a comprehensive package of packaging services, we also offer expert print supervision on-site at the printer, as we did on a project for Breadway. Lesen Sie die Fallstudie.

Lesen Sie mehr über DTP-Dienste in unserem nächsten Beitrag

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

Verpackung für eine kleine Charge von Tees

Packaging Service – Was Sie mit unserem Verpackungsdesign erhalten

Im MAISON D’IDÉE House of Ideas erhalten Sie neben unseren Dienstleistungen unser langjähriges Know-how, unsere Markt- und Trendkenntnisse, unsere Begeisterung, Strategie, Warenkunde, Vertriebswege, kreatives und praktisches Denken, Erfahrung und Service.

Wir denken über Verpackungsdesign im Kontext des gesamten Brandings nach. Auf der Grundlage des kreativen oder visuellen Stils, den wir für die Verpackung festgelegt haben, können wir die gesamte Marke aufwerten und die Kreativität in Kommunikationskampagnen, POS-Materialien, Key Visuals und anderen Markenaktivitäten einsetzen.

Wir sind bestrebt, unseren Kunden einen wertvollen, umfassenden Service zu bieten, und mit unseren Dienstleistungen gewinnt der Kunde einen professionellen, erfahrenen und etablierten Partner. Gerne beraten wir unsere Kunden bei einem guten Kaffee oder, wie es für Maison typisch ist, bei gutem Essen und Trinken.

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

Verpackungsdesign für Bio-Limonaden

Wir sammeln wertvolle Erfahrungen durch unser eigenes Einzelhandelsprojekt

Auf der Grundlage unserer umfangreichen Erfahrung im FMCG-Bereich haben wir unsere eigene Trendmarke VENHEL kreiert und verstehen den gesamten Prozess der Kreation auch von der Seite des Kunden. Alles rund um diese Marke wurde exklusiv von MAISON D’IDÉE abgedeckt und das VENHEL-Projekt ist eine Art Bestätigung unserer Position als eine der umfassendsten und professionellsten FMCG-Agenturen des Landes.

Im Rahmen der Marke VENHEL bieten wir nicht nur Verpackungsdesign und Verpackung an, sondern kümmern uns auch um die geschäftliche Seite, die Preisgestaltung, den Vertrieb, die Webentwicklung, die Kommunikation, den Service und die Verwaltung – einfach um alles. Wir haben alles, was wir im Laufe der Jahre gelernt haben, in unsere eigene Marke einfließen lassen. Dank VENHEL verstehen wir auch die Sorgen und Anforderungen unserer Kunden, denn wir sind uns so sicher, dass wir ein Verpackungsdesign wollen, das das, was wir wollen und brauchen, auf relevante Weise kommuniziert, denn die Hauptaufgabe besteht darin, das Produkt an unsere Zielgruppe zu verkaufen und sie glücklich zu machen.

Blog Packaging (obalový design) ako strategický nástroj značiek

Verpackung von Flaschen und Schachteln für CBD-Öle

Für das Verpackungsdesign der VENHEL Produkte haben wir einen eigenen minimalistischen Stil entwickelt, der die Qualität der Premiumprodukte nicht beeinträchtigt. Selbst wenn der Kunde die Verpackung nur auf dem Display seines Smartphones oder PCs sieht, ist er bei der Lieferung immer sehr angenehm überrascht.

Bei der Entwicklung der Marke haben wir unser Wissen und unsere Erfahrung in den Bereichen Markenstrategie, Produktstrategie, Positionierung, Preisgestaltung, Fotografie, Copywriting, soziale Medien, Vertrieb, Management, Verpackungsdesign, Illustration, DTP, Foodstyling, Webentwicklung (Web, SEO, Optimierung…), aber auch unsere unternehmerischen Fähigkeiten und unsere Liebe zum Essen (Blog, Rezepte, Produktportfolioauswahl) eingesetzt.

Lesen Sie ein wenig über VENHEL und wer weiß, vielleicht fällt Ihnen etwas ins Auge und die Produkte von Venhel überzeugen Sie, so wie sie uns überzeugt haben.